free html website templates

Tantra thuis doen

Solo- en duo oefeningen

tantra thuis doen oefeningen

Tantra voor twee

gratis light-versie van het cursusboek

Je wil aan Tantra doen. Misschien heb je ook wel eens in een dagdeel of weekend een Tantra-cursus gedaan. Of enkele oefeningen uit één van de boeken van Margo Anand. Leuk, maar je hebt het idee dat je niet verder komt. Wanneer je dat gevoel herkent, kan het heel nuttig zijn om een weg uit te stippelen die je wilt gaan volgen. Deze routebeschrijvingen in de Oosterse Tantra willen je daarbij helpen.

Je treft hieronder meerdere routes aan. De beschreven paden kunnen door meerdere mensen geheel of gedeeltelijk gevolgd worden. Je zal de route altijd aan je zelf moeten aanpassen. Je zal ook herhaaldelijk van de uitgestippelde route afwijken. Ook dat is je pad. Het begrip 'pad' is doelgericht: je wilt op een bepaald punt terechtkomen. Net als bij wandelingen kan dat doelgerichte frustrerend worden wanneer het doel te ver weg lijkt. Het helpt dan om je te realiseren dat je ging wandelen om onderweg te zijn. Bij Tantra hoef je ook helemaal niet voor donker bij de hut te zijn, het regent niet, het water raakt niet op, enzovoort. Tantra is genieten. Geniet dus gewoon!

Het 'doel' van Tantra

Een route leidt ergens heen: naar het doel. Het doel van Tantra is NIET:

  • het oplossen van seksuele problemen;
  • het verbeteren van een verstoorde relatie met je levenspartner;
  • het oplossen van psychische problemen.

Teleurgesteld? De genoemde drie doelen zijn wel voorwaarden voor een succesvolle Tantra-beoefening. Maar het is gemakkelijker deze doelen te bereiken via andere wegen dan via Tantra. Wanneer je Tantra wilt gaan doen om één van deze drie doelen te bereiken, dan is het advies: raadpleeg een seksuoloog, ga in relatietherapie, zoek een psychotherapeut, maar doe geen Tantra. Tantra is niet voor iedereen. Tantra kan ook niet op elk moment van een mensenleven worden beoefend. Natuurlijk zijn er genoeg lieden te vinden die zeggen dat zij dit soort problemen wèl met Tantra kunnen oplossen. Op zijn best werken zij als alternatieve 'therapeuten'.

Het doel van Tantra gaat veel verder, het is het bereiken van Verlichting. Verlichting kan je beschrijven als het ervaren van kosmische leegte, waarin het 'ik' wegvalt. De Tantrische weg naar Verlichting verloopt via de seksuele beleving met een partner. Je seks moet dus in orde zijn, je moet een goede relatie hebben met je partner en je mag niet lijden onder psychische problemen.

Maar dat wil niet zeggen dat je eerst problemen op deze drie vlakken moet hebben, die je vervolgens moet oplossen en dan Tantra bereiken. Dat klinkt idioot. Maar dit is wel het doodlopende straatje waar verreweg de meeste Westerse Neo-Tantra cursusinstituten je insturen. En je bent nog blij toe als je na de cursus naar huis mag. Poeh, poeh, wat een toestanden heb je meegemaakt met andere deelnemers, hoe lelijk viel je op je neus, wat heb je lekker uitgehuild bij je partner. En nu is het voorbij, heerlijk! Je realiseert je misschien niet dat deelnemers onder druk van de groep dingen hebben gedaan die zij anders niet gedurfd zouden hebben. Positief? Misschien. Zeker is dat het onder groepsdruk doorbreken van eigen grenzen ook heel vervelende gevolgen kan hebben. In de Oosterse Tantra komen groepsdruk en doorbreken van eigen grenzen niet voor. Haast heeft geen enkele zin. Je verlegt je eigen grenzen vanzelf, spontaan en spelenderwijs, wanneer je er aan toe bent.

Herinner je: Tantra is genieten, niet lijden, ook niet 'onderweg'. Kies je pad dus zodanig dat je onderweg al Verlichting ervaart. Reserveer het Lijden voor de religies en de sekten.


Het orgasme

Op de Tantrische weg naar Verlichting staat het vrouwelijk orgasme centraal. De man neemt deel aan dit langdurige en meervoudige orgasme en beleeft zijn orgasme op eenzelfde wijze. Beiden versmelten in een meditatieve toestand en ervaren een gevoel van kosmische leegte. Ze keren terug naar de oerknal van de eigen conceptie. Dit veronderstelt bij zowel man als vrouw een seksualiteitsbeleving die niet vanzelfsprekend bij ieder aanwezig is:

  • bij de vrouw het kunnen beleven van een langdurig meervoudig orgasme;
  • bij de man het deelnemen van het vrouwelijk orgasme en daardoor het kunnen beleven van zijn mannelijk orgasme.

Door de ons omgevende cultuur is onze seksuele beleving traditioneel gericht op voortplanting: een snelle mannelijk zaadlozing, op zijn best wat opgeleukt met 'voorspel'. De seksuele 'revolutie' heeft ervoor gezorgd dat nu ook de vrouw nog 'moet' klaarkomen. In de meeste relaties is daardoor het probleem dat de man binnen ongeveer twee minuten 'klaar' is, waar de vrouw twintig minuten of meer nodig heeft. Dit is natuurlijk sterk gegeneraliseerd, maar veel mensen zullen dit, en de daaruit voortkomende frustraties herkennen. Jullie hebben ook al van alles geprobeerd, met meer of minder resultaat.

Het goede nieuws is: niet alleen vrouwen hebben een probleem met klaarkomen, veel mannen komen ook niet of bijna nooit klaar! Van een man wordt gedacht dat hij een orgasme heeft wanneer hij in een krampachtige reflex zaad loost. Dat is echter geen orgasme maar een ejaculatie. Geeft opluchting, dat wel. Vooral bij de vrouw: 'nu stopt hij eindelijk met masturberen in mijn kut'. Wekt ook slaperigheid op, en behoefte aan roken. Meestal keren de 'partners' zich teleurgesteld van elkaar af. Hij uitgeput, zij iedere keer opnieuw verbaasd over zijn plotselinge gebrek aan belangstelling.

Het kan ook anders. Volgens Tantra (en Tao ook trouwens) is een mannelijk orgasme zonder zaaduitstorting mogelijk. Het ontbreken van een ejaculatie is zelfs noodzakelijk om het echte orgasme van de man te leren onderscheiden van de zaaduitstortingskramp, die nog steeds geldt als uiterste mannelijke seksuele prestatie. Vandaar het onvermijdelijke kwakje in pornofilms. Het echte orgasme van de man is daarentegen identiek aan het vrouwelijke orgasme: langdurig, golvend vanuit het midden, uitdijend naar de uitersten van het lichaam. Tantrische seks is daarmee voor zowel man als vrouw eenzelfde prettige en langdurige beleving. Elke opoffering is fout. De vrouw moet zich niet onderwerpen aan zijn snelle ejaculatiereflex. En hij hoeft zich niet in te houden, zijn 'orgasme' (in werkelijkheid: zaadlozing) niet met allerlei trucs uit te stellen omdat zij 'moet' klaarkomen (zoals de seksuele 'revolutie' beveelt).

Wanneer zowel de mannelijke als de vrouwelijke partner volledig hun orgasme kunnen beleven, is de klassieke Tantrische seksuele vereniging van vrouw en man mogelijk die leidt tot Verlichting.

Naast de klassieke vereniging van man en vrouw, is het ook mogelijk in man-man, vrouw-vrouw combinaties Verlichting te bereiken. Tantra kent geen seksuele voorkeur. Bekend zijn ook de Oosterse afbeeldingen en beschrijvingen van constellaties waarin drie of meer mensen seks beleven. Uit de klassieke Tantra's zijn rituelen en feesten bekend, waarin zeer ervaren Tantra-beoefenaren in een groep seks hebben met een ander dan de alledaagse vaste partner. Ook is er vanuit Tantra geen bezwaar tegen wat in het Westen zelfbevrediging heet of het oraal of met handen of andere lichaamsdelen dan de geslachtsdelen bevredigen van een partner. Evenmin is er bezwaar tegen het gebruik van voorwerpen zoals de bekende seksspeeltjes, dildo's, vibrators, enzovoort. Het enige wat telt is de intentie waarmee je seks hebt. Het gaat in Tantra nooit om het bevredigen van het eigen Ik maar om het bedienen van de God in degene met wie je seks hebt, dus ook wanneer je seks hebt met jezelf, rechtstreeks of via een partner. 'God' dient hier niet te worden opgevat als iets dat buiten jezelf en zelfs in autoriteit boven je zelf is gesteld. 'God' betekent het eigenlijke Zelf, het oertype Vrouw (of Man) en zelfs beide in ons, dus een tweeslachtige Man-/Vrouw-eenheid die in ieder mens schuilt omdat die ten grondslag ligt aan ons bestaan zelf. Zelfbevrediging en bevrediging van een partner met andere middelen dan geslachtsdelen, zijn dus ook mogelijke wegen. Hetzelfde geldt voor seks met één of meer anderen dan een vaste partner.

Andere wegen naar Verlichting

Tijdens het seksuele spel kan spontaan Verlichting optreden, zelfs zonder dat degene die het overkomt ooit van Tantra heeft gehoord. De meeste mensen kunnen echter pas Verlichting ervaren wanneer zij haar verschijningsvormen kunnen herkennen en erop in kunnen spelen. Tantra biedt zijn beoefenaren een scala aan technieken hiertoe: vooral yoga en meditatie, maar ook bevrijdende verhaaltjes en raadseltjes, mantra's en yantra's. Het is dus verstandig om niet alleen met seksuele technieken te oefenen maar ook met technieken die je gevoelig maken voor Verlichting. Verlichting is niet een toestand die onbereikbaar ver weg ligt en al helemaal niet een voor Oosterlingen specifieke bewustzijnstoestand. Ieder mens kent in meerdere of mindere mate het verschijnsel ver-lichting, dus letterlijk lichter worden in de zin van 'minder zwaar', blijmoediger, meer helder, stralend. De één kent het als gevoel vlak voor het in slaap vallen, of juist bij het wakker worden, de ander kent het als vlinders-in-de-buik, of misschien kan je het oproepen door lekker op de bank te ontspannen of door twee glaasjes alcohol te drinken. Tantra kan je via mentale technieken maar vooral via ademhalings- en spiertechnieken uit de yoga leren dit gevoel op te roepen, vast te houden, te versterken en via je seksuele beleving op ongekende hoogtes te brengen.


Overzicht van individuele en gezamenlijke routes

Nu het doel van Tantra en de wegen erheen duidelijk zijn, is het volgende overzicht van routes mogelijk. Daarbij wordt uitgegaan van een vrouw en een man die deels individueel en deels gezamenlijke wegen naar Tantra bewandelen. De man staat links, de vrouw rechts, de gezamenlijke wegen staan in het midden. Vanzelfsprekend kunnen een individuele man of vrouw of een Man-Man stel of een Vrouw-Vrouw stel hierin ook hun routes vinden. Naast kolommen voor de seksuele routes, is ook een kolom gereserveerd voor de overige technieken voor het bereiken van Verlichting. Van boven naar beneden is een tijdlijn aangegeven. In elke cel staan als eerste de middelen aangegeven en als laatste het doel. Wanneer een doel is bereikt kan je een cel lager gaan. Wanneer cellen in eenzelfde rij staan, wil dat niet zeggen dat het niveau's betreft die aan elkaar gelijkwaardig zijn. Dit soort informatie is telkens te vinden onder Voorwaarde.

Individuele route Man

Voorwaarde: in soloseks
Doel: Uitstel van zaadlozing.


Gezamenlijke route als Stel

Voorwaarde: geen.
Doel: Vrijen in uitgerekte tijd.

Voorwaarden:
Man kan zaadlozing uitstellen.
Vrouw: 1ste poort van tao open.
Doel: Vrijen zonder zaadlozing.

Voorwaarden: 
Man kan zaadlozing uitstellen bij lingammassage.
Vrouw beheerst meervoudig orgasme.
Doel: Tantrische vereniging zonder neuken.

Voorwaarden:
Man kan zaadlozing uitstellen bij seksuele vereniging.
Vrouw beheerst Geheime Taal.
Doel: Verlichting via Maïthuna-Asana's.

Voorwaarden:
beide partners zijn bereid en in staat om intimiteitte delen met anderen.
Doel: Verlichting via Chakra Puja.

Individuele route Vrouw

Voorwaarde: soloseks.
Doel: Orgasme van de clitoris,  eerste poort van Tao.

Voorwaarde: in solo-seks en duo-seks genieten zonder streven naar orgasme.
Doel: Orgasme van de G-plek  tweede poort van Tao, baarmoedermond.

Voorwaarden: zie boven.
Doel: Orgasme van de Geheime Taal, derde poort van Tao.

Ondersteunende technieken

Voorwaarde: geen.
Doel: Verlichting ervaren via meditatie.

Voorwaarde: meditatie-ervaring.
Doel: Verlichting ervaren via Yoga.

Voorwaarde: ervaring met yoga.
Doel: Geheime Taal.

Voorwaarde: meditatie- en yoga ervaring.
Doel: Je chakra's verbinden door energie-oefeningen.Ter herinnering wat in de inleiding stond: "De beschreven paden kunnen door meerdere mensen geheel of gedeeltelijk gevolgd worden. Je zal de route altijd aan je zelf moeten aanpassen. Je zal ook herhaaldelijk van de uitgestippelde route afwijken". De gezamenlijke route als stel, is niet voor iedereen weggelegd. Je hoeft als stel ook helemaal niet uit te komen bij de Chakra Puja; dit is niet het hoogste doel maar slechts één van de wegen naar Verlichting.


Meer uitgebreide informatie, met achtergronden, vele oefeningen en tips zijn beschreven in de volledige versie van het cursusboek 

"Tantra voor twee - voor stellen die hun relatie willen verdiepen"

Lees hfdst.1 Oosterse en Westerse Tantra

Het cursusboek "Tantra voor twee" is geschreven als naslagwerk voor de deelnemers aan:

TANTRA SAHAJAYOGINICINTA

POSTADRES
space2enjoy
Postbus 3012
2440 AA Nieuwveen

CONTACT
Email: info@sahajayoginicinta.nl

Ervaring sinds 2001:

*  verdiepen van de relatie

*  helder programma

*  veilig


NIEUWSBRIEF 

met aankondiging nieuwe data, mail naar

info@sahajayoginicinta.nl met als subject/onderwerp "nieuws".

Bedankt voor je bericht!