online website builder

Hoe kies ik een Tantra
workshop, training, of massage?


In Nederland is een uitgebreid aanbod van Tantracursussen, -trainingen en -workshops te volgen. De meeste daarvan staan vermeld in de maandelijks verschijnende krant voor 'zelfontwikkeling, levensfilosofieën, therapieën en gezondheid' Koördanser, gratis verkrijgbaar in spirituele centra. De meeste mogelijkheden zijn ook op het Internet te vinden via: tantra.startpagina.nl.


Hoe een keuze te maken uit het aanbod aan tantra?


Bepaal eerst waarnaar je op zoek bent. De keuzes zijn:

 1. Zoek je een therapeutische benadering? De meeste van deze therapeutische workshops en cursussen bestaan uit neo-reichiaans of emotioneel lichaamswerk, sensivity-trainingen, jungiaanse ontgroeningsrituelen en andere alternatieve zieleknijperij. Het programma is vaak opzettelijk vaag gehouden. Huilbuien, woede-uitbarstingen en instortende deelnemers horen erbij. Bij de therapeutische tantra mag je rekenen op mededeelnemers met soms ernstige psychische problemen. Kunnen de begeleiders omgaan met psychisch probleemgedrag? Wat is de opleiding van de begeleiders? De begeleiders dienen aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging met opleidingsmogelijkheden, gedragscode en klachtenregeling. Verder is de achtergrond belangrijk, afhankelijk van waar je vertrouwen in stelt: reguliere therapie of alternatieve therapie. Zijn er ook gevaren verbonden aan een therapie? Moet je tevoren een verklaring ondertekenen waarin je de begeleiders vrijpleit van eventuele schade? Is een intakegesprek noodzakelijk?

 2. Zoek je traditioneel Oosterse Tantra? Er zijn verschillende hindoeïstische, boeddhistische, taoïstische stromingen. Sommige zijn direct gebaseerd op historische overleveringslijnen van meester op leerling, zoals de verschillende tibetaans-boeddhistische kloosterordes. Een ander deel van het aanbod is slechts geïnspireerd door de Oosterse Tantra. Het aanbod is altijd min of meer toegankelijk gemaakt voor westerlingen. Soms wordt wel bepaalde ervaring, b.v. met meditatie voorondersteld.

 3. Zoek je Tantra van de rechterhand (geen seksuele oefeningen) of Tantra van de linkerhand (wel seksuele oefeningen). In het laatste geval is belangrijk wie worden toegelaten, alleen mannen of alleen vrouwen of beide. Als het alleen mannen of alleen vrouwen zijn, wat is de positie van heteroseksueel ingestelde deelnemers? In het geval dat mannen en vrouwen worden toegelaten, zijn dan ook alleengaande mannen of vrouwen welkom en wat is het aantal mannen en vrouwen? Hoe wordt vastgesteld wie met wie een oefening doet? Hoe voorkomt men ongewenste intimiteiten en seksueel overdraagbare aandoeningen?

 4. Wanneer is de workshop of cursus? Door de week of in het weekend? 's-Avonds? Hoe lang duurt het? Als je maaltijden of overnachting nodig hebt, bestaat dan ook de mogelijkheid om je ongestoord terug te trekken? Soms is er van de kant van de leiding geen toezicht op wat er zich 's-nachts in het slaapgedeelte afspeelt.

We bevelen natuurlijk van harte onze eigen Tantra-workshops en cursussen (Sahajayoginicinta) aan. De uitgangspunten zijn:

 • Niet-therapeutisch benadering, geïnspireerd door de Oosterse Tantra, met name Van Lysebeth, Mantak Chia en Margo Anand, geen ervaring met yoga of meditatie vereist.
 • Leer dat je blokkades hebt opgebouwd voor je bescherming. Als je je veilig voelt, vallen ze vanzelf weg.
 • Zowel Tantra van de Linkerhand ("Tantra beoefenen zonder seks is hetzelfde als zwemmen zonder water") als Tantra van de Rechterhand (voorbereidende oefeningen).
 • Uitsluitend workshops voor M/V-stellen.
 • Respecteer je eigen grenzen en de grenzen van een ander.

Massages


Talloze prostituees adverteren tegenwoordig met Tantra-massages. 
Ook vele heren bieden via allerlei media Tantra-massages aan. Veelal gratis. Niets op tegen hoor. Maar op slechts enkele adressen in Nederland kan je terecht voor echte Tantra-massage.

Een echte Tantra-masseur of - masseuse zal je het volgende uitleggen:

 • Tantra is niet gericht op snel klaarkomen. Tantra gaat om het opwekken van seksuele energie en het verspreiden daarvan over het hele lichaam.
 • De massage is een mogelijkheid om je te concentreren op je gewaarwordingen via je zintuigen hier en nu en om gedachten over verleden en toekomst te laten voor wat ze zijn.
 • In dit kader dient de masseur of masseuse een vast bedrag per uur te vragen en niet verschillende bedragen voor verschillende massages (lees: seksuele handelingen) of de mate waarin zij ontkleed is. Als de masseur of masseuse yoni of lingam bij de massage betrekt, dient hij of zij daarvoor eerst je toestemmig te vragen. Maak daarover tevoren duidelijke afspraken.

Bij Sahajayoginicinta kan je als individuele vrouw of man, of als stel een echte tantramassage ontvangen gericht op het leren van multiorgastische technieken. 
Daarnaast leiden we ook op tot gecertificeerde tantrika die echte tantramassages kan geven aan een partner of beroepshalve.

TANTRA SAHAJAYOGINICINTA

POSTADRES
space2enjoy
Postbus 3012
2440 AA Nieuwveen

CONTACT
Email: info@sahajayoginicinta.nl

Ervaring sinds 2001:

*  verdiepen van de relatie

*  helder programma

*  veilig


NIEUWSBRIEF 

met aankondiging nieuwe data, mail naar

info@sahajayoginicinta.nl met als subject/onderwerp "nieuws".

Bedankt voor je bericht!